Vidensbank

Vi udbygger løbende vores samling af ressourcer om divestment. Hvis du synes, at en bestemt ressource mangler, eller hvis du har spørgsmål, overvejelser eller feedback, så skriv til os på info@ansvarligfremtid.dk.

Spørgsmål og svar

Hvad er managed decline?

At f.eks. en virksomhed håndterer en gradvis afvikling af bestemte dele af sine aktiviteter, så afviklingen giver så få tab som muligt. “Managed Decline Criteria” er fem kriterier som er udviklet af DivestInvest som en måde at definere hvilke kriterier et fossilselskab skal overholde, hvis det skal kunne betragtes som kompatibelt med målene fra Paris-aftalen (om at den globale temperatur højst må stige med 2 grader og helst kun 1,5 grader).

Hvad er Transition Pathway Initiative?

Et redskab, som kan bruges til at måle, i hvor høj grad et selskab med fossile aktiver er forberedt på omstillingen til et CO2-neutralt samfund. TPI siger dog kun noget om, hvorvidt en given virksomhed er forberedt på udviklingen, og kan ikke bruges til at måle, om virksomheden lever op til bestemte mål om f.eks. frasalg af bestemte investeringer. TPI er udviklet i 2017 af det britiske Environment Agency og Church of England National Investing Bodies.

Rapporter og artikler

GENERELT

CTI-Paris-kompatibilitet
Sådan kan vi vurdere, om et fossilt selskabs forretningsmodel er kompatibelt med Paris-aftalen. Dansk oversættelse af Andrew Grants artikel fra tænketanken Carbon Tracker, september 2018. Originalartiklen,”Explain to comply –how can oil and gas companies show alignment with climate-change goals?” kan findes her.

Truzaar Dordi & Olaf Weber: The Impact of Divestment Announcements on the Share Price of Fossil Fuel Stocks
School of Environment, Enterprise and Development (SEED), University of Waterloo, Canada, 2019.

Truzaar Dordi: An Event Study Analysis of the Fossil Fuel Divestment Movement
University of Waterloo, Ontario, Canada, 2016.

Jon Burgwald: Big Oil, Big Money and Climate Change.
Februar 2015.

ANSVARLIGPENSION

4 anbefalinger for pensionsselskabers investeringspolitik – dansk
Udgivet 19. november 2015 til et debatarrangement på CBS om den finansielle sektors rolle i den grønne omstilling.

4 anbefalinger for pensionsselskabers investeringspolitik – engelsk
Udgivet 19. november 2015 til et debatarrangement på CBS om den finansielle sektors rolle i den grønne omstilling.

John Nordbo: Danske pensionsselskaber og klimaudfordringen
14. februar 2015.

Lars Jensen: Hvordan kan du påvirke dit pensionsselskab?
14. februar 2015.

ANSVARLIGFORSIKRING

Danske forsikringsselskabers investeringer i fossil energi
Et notat baseret på AnsvarligForsikrings rundspørge blandt de ti største danske skadesforsikringsselskaber i november-december 2018.

Video

FOSSIL FUEL DIVESTMENT: Is it the future?

Money lost, money burned, money gone up in smoke quite literally – when it comes to financial as well as environmental choices, why do some still think fossil fuels are the future? Debat om divestment på Roundtable, 14. august 2019 (26 minutter på engelsk).

2°C Roadmap based on Financial Analysis Carbon Tracker’s work has focused on mapping out the financial risks associated with fossil fuel investments

Cambridge Climate Lecture Series 2017: Lecture 2 – Anthony Hobley, CEO, Carbon Tracker Initiative (49 minutter på engelsk).

Kampagnefilm om divestment

Kort, animeret kampagnefilm om divestment fra 350.org – nu med dansk tale.

AnsvarligFremtid-initiativet: Status, efteråret 2015

Filmet oplæg om AnsvarligFremtid, hvordan netværket er startet, hovedargumenterne bag initiativet, de foreløbige resultater og fremtidsudsigterne. Optaget den 22. september 2015 (38 minutter på dansk).

Breaking the tragedy of the horizon – climate change and financial stability

Speech by Mark Carney, Governor, given at Lloyd’s of London on 29 September 2015 (29 minutter på engelsk).

Dokumentar – Fossil Free

Video fra VPRO om divestmentkampagner i Holland og Berlin. Videoen er blevet vist i det hollandske nationale TV. Den ene kampagne sigter mod det store hollandske pensionsselskab ABP, med 2,8 millioner medlemmer, og den anden mod byen Berlin. Videoen viser forskellige aspekter af kampagnearbejdet. Hovedpersonerne i de to kampagner forklarer deres begrundelser og analyser, og vi følger dem til møder med deres modparter. Finanseksperter forklarer, hvorfor investeringer i den fossile industri bliver mere og mere risikable. Videoen er spændende, oplysende og meget anbefalelsesværdig (50 minutter på engelsk).