(For English version, click here)

Særligt fire danske pensionsselskaber mangler at tage tydeligt stilling til, om de vil investere kundernes opsparinger i fossile virksomheder, der trods klimakrisens bimlende alarmklokker fortsat leder efter ny olie, kul og gas. Det viser AnsvarligFremtids rapport RØDE LINJER FOR SORT ENERGI?, der kortlægger 16 danske pensionsselskabers nedskrevne politikker omhandlende investeringer i fossil energi.

ATP, PFA, PensionDanmark og Industriens Pension enten mangler eller har lempelige holdninger til, hvorvidt de vil investere i selskaber, der tjener penge på udvinding eller afbrænding af de fossile brændstoffer, verden er enige om at udfase.

Værst ser det ud for danskernes fælles pengetank ATP, der slet ikke opererer med nedskrevne kriterier for, hvilke fossile forretningseventyr, man vil skyde danskernes sparepenge efter i jagten på et fornuftigt afkast.

PFA, PensionDanmark og Industriens Pension opererer alle ud fra nedskrevne ansvarlighedspolitikker, men ingen af de tre har lukket døren for olie/gas-virksomheder, der udvider forretningen med nye fossile projekter. Det trods klare udmeldinger fra Det Internationale Energiagentur om, at den slags aktiviteter er uforenelige med Paris-aftalen.

Oversigten kortlægger ikke pensionskassernes reelle investeringer i kroner og ører. Selskaberne kan således godt have en ansvarlighedspolitik uden tydelige fravalgskriterier og i stedet operere med en ”praksis-tilgang”, hvor hver enkelt investering vurderes ud fra en holistisk analyse, der bl.a. tager højde for virksomhedens niveauer af bæredygtighed. En sådan tilgang kan i princippet godt sikre en lav eksponering overfor fossile investeringer, omend der i de konkrete tilfælde generelt vil være en sammenhæng mellem pensionsselskabernes brug af politikker og deres samlede investeringer i fossil energi.

Men uden konkrete politikker for fossile investeringer, er der intet til hinder for, at danskerne pensionskroner investeres i virksomheder, der måske giver et godt afkast på den korte bane, men hvis kerneforretning og lobbyaktiviteter er med til at destabilisere klodens klima.

Der er behov for klar stillingtagen fra de danske pensionsselskaber angående den fossile sektor. Dels fordi det er moralsk uforsvarligt at investere i nye kul, olie og gasprojekter næsten et årti efter Paris-aftalens vedtagelse. Dels fordi den grønne omstilling gør disse forretningsaktiviteter stærkt risikable også i et afkastperspektiv.

Læs JP Finans’ historie om rapporten her (bag betalingsmur) og dyk ned i hele rapporten her (opdateret med få rettelser 25. november 2024)

 

Danske pensionsselskabers fossile investeringspolitikker sorteret efter progression


(*) Vejledende politik
(**) Betegnelsen ”ingen kriterier” er anført, hvor der ikke anvendes kriterier som ”nultolerance”, brug af tærskelværdier eller krav om fossil non-ekspansion

Note til afgrænsning af olie- og gasindustrien
Bemærk, at tabellen kun omfatter en del af den bredere fossile industri. Tabellen indeholder f.eks. ikke informationer om selskabernes investeringer i fossil mid- og downstream, gaskraft eller servicevirksomheder for den fossile industri.