Om pensionskampagnen

Topbillede

Kort om pensionskampagnen

Kort om pensionskampagnen

Din pensionskasse investerer massive summer i kul-, olie- og gasaktier. Disse investeringer er ikke bare til skade for klimaet, de er også en gambling med din pensionsopsparing, da fossilinvesteringer efterhånden er forbundet med store økonomiske risici.  

Det arbejder vi for:
Vi arbejder for, at pensionskasserne skal ud af investeringer i kul, olie og gas. Det gør vi ved at fremsætte forslag på pensionskassernes generalforsamlinger og mobilisere medlemmer til at stemme. Derudover forsøger vi at påvirke, hvem der bliver valgt til bestyrelserne. Vi holder også skarpt øje med, hvordan pensionskasserne stemmer til de store fossilselskabers generalforsamlinger, når aktionærerne stiller forslag om øget klimahensyn. Endelig gør vi vores til at sagen bliver belyst i medierne.

Tre vigtige argumenter

1. Økonomiske tab ved investeringer i fossilselskaber
Investeringer i fossile brændsler er efterhånden forbundet med stor risiko. Olieprisen er styrtdykket og mange kulselskaber drejer nøglen om. På lang sigt ser det ikke bedre ud for fossilselskaberne. Ifølge Danske Banks chefstrateg Frank Øland er det ”en industri, der ligger og venter på, at der ikke er brug for den længere”. Dette hænger sammen med verdenssamfundets beslutning om, at de globale temperaturer maksimalt må stige 2 grader (og helst ikke mere end 1,5 grader). Det kræver at minimum 80% af alle kendte fossile reserver bliver i jorden. Det giver sig selv, at hvis 80 % af fossilselskabernes kendte fossile reserver skal blive i jorden, så er selskaberne ikke det samme værd, som de vurderes til, når pensionskasserne i dag investerer i dem. Med andre ord risikerer kommunens investeringer at blive til såkaldte strandede aktiver (stranded assets). På godt dansk betyder det, at ens investeringer mister værdi.

2. Investeringer i fossilselskaber er uetiske
Hvis det er forkert at ødelægge klodens klima, så er det også uetisk at investere i denne ødelæggelse. Fossilselskaber bidrager massivt til den globale opvarmning, som begynder at give store udfordringer både på den anden side af kloden og herhjemme i Danmark. De fleste pensionskunder vil ikke bare spare op til pensionsalderen, de vil også gerne sikre, at den verden de bliver pensioneret i, ikke er hærget af klimaforandringer.

3. For at løse klimakrisen skal vi lægge politisk afstand til fossilselskaberne
Verdens politiske ledere, som tidligere EU-klimakommissær Connie Hedegaard og tidligere FN-generalsekretær Ban Ki-moon, anser afvikling af investeringer i fossilselskaber som et essentielt skridt mod løsningen af klimaudfordringen.

Fossilindustrien har enormt stor økonomisk og politisk magt. Denne magt bruger fossilindustrien til at bremse løsningen af klimaudfordringen. Fossilselskaberne finansierer tænketanke, som fornægter klimaforandringer og spreder fejlinformation til offentligheden. Desuden investerer fossilindustrien massivt i lobbyisme, herunder i politikeres valgkampagner, der sikrer, at politikerne ikke får lavet de fornødne ændringer, der skal til for at omstille samfundet og løse klimaudfordringen.

Ved at afvikle investeringer i fossilselskaber, viser man omverdenen, at fossilselskaber handler uetisk. På denne måde fratager man deres politiske legitimitet og dermed deres politiske magt.

Det kan du gøre

Hvis du ønsker, at din pensionskasse skal trække sig ud af investeringer i fossilselskaber kan du stemme til din generalforsamling og skrive under her.

Du kan også blive aktiv i kampagnen. Hvis du har lyst til at høre mere, så skriv til Thomas@ansvarligfremtid.dk

Du kan også skrive dig op på vores nyhedsbrev så sender vi dig gratis information om afinvestering og giver dig nyheder om, hvordan det går med vores kampagner.