Er du medlem af PKA?
Så er dine pensionspenge med til at forværre klimakrisen
– skriv under på brev til PKA
Du kan hjælpe med at lægge pres på PKA og skabe forandring!
PKA har placeret din pensionsopsparing i kul, olie og gasselskaber, som fortsætter med at etablere nye fossile projekter på trods af at Det Internationale Energiagentur IEA har fastslået, at nye fossile projekter er i modstrid med Paris-aftalen.
Herudover stemmer PKA oftest imod klimaforslag i de fossilselskaber og banker, de har investeringer i og sætter dermed en kæp i hjulet på virksomhedernes grønne omstilling.
Hvis du er utilfreds med at din pensionsopsparing forværrer klimakrisen, så skriv under på dette fælles brev til PKA, og modtag samtidigt vores nyhedsbrev så du løbende kan blive holdt orienteret om, hvad PKA svarer på brevet, og hvad PKA ellers vil gøre for at øge klima-handling. Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet.
Brevtekst: ”Kære PKA. De mange milliarder som pensionsselskaberne forvalter skal bidrage til at sikre at Paris-aftalen bliver efterlevet. Som medlem af PKA er jeg skuffet over, at pensionskassen tilsyneladende ikke gør nok for at sikre det. PKA har investeret alt for meget i fossile selskaber som etablerer nye fossil-udvindingsprojekter, og samtidig yder pensionskassen ikke effektivt aktivt ejerskab. Jeg håber derfor, at I vil bestræbe jer på at løfte klimaindsatsen i pensionsselskabet, og at I overfor os medlemmer vil formidle, hvordan I fremover vil øge jeres klima handling, så vi fortsat kan være trygge ved og stolte over at have PKA som pensionskasse”
Brevet sender AnsvarligFremtid til PKA forud for PKAs generalforsamlinger i april måned.
Læs mere om hvorfor PKA halter efter på klimahandling:
PKAs har store fossile investeringer
PKA har investeret omkring 1,5 milliarder kroner i fossile selskaber. Det svarer til 2,5 % af deres aktier/obligationsinvesteringer. Ud af de seks pensionsselskaber, hvor medlemmerne kan deltage i den årlige generalforsamling og efterspørge konkret klimahandling, er PKA det pensionsselskab, der investerer allermest i fossil energi, og samtidig udøver mindst aktivt ejerskab (se figur herunder).
Figur: Fossile investeringer og aktivt ejerskab: Pensionsselskaber i Danmark hvor medlemmerne kan deltage på selskabernes generalforsamlinger.
PKAs politik for fossile investeringer strider med Paris-aftalen
PKA har én meget svag og uklar politik for investeringer i fossile energi. I PKAs politik for investeringer i fossil energi skriver PKA, at de vil frasælge deres investeringer i kulkraftselskaber, hvis omsætningen fra kulafbrænding udgør mere end 20 %. Og PKA vil frasælge deres investeringer i selskaber, der udvinder kul og selskaber der udvinder olie fra tjæresand – men KUN hvis selskaberne ikke er “omstillingsparate”. PKA forklarer dog ikke, hvad der gør et selskab omstillingsparat. Med en så uklar politik kan PKA blive ved med at investere rigtig meget i kul, også selvom selskaberne fortsætter med at udvide de områder, hvor de udvinder kul. PKA har heller ingen begrænsninger for, hvilke olie/gas-selskaber de investerer i, udover at selskaberne ikke må udvinde olie fra tjæresand. Med investeringer i hele 59 olie/gas-selskaber, så er PKA et af de danske pensionsselskaber som har investeringer i flest olie/gas-selskaber, hvoraf langt størstedelen endda fortsætter med at etablere nye fossile udvindingsprojekter.
PKA svigter på aktivt ejerskab
PKA er et af de pensionsselskaber, som oftest stemmer imod mere klimahandling og for genvalg af virksomhedernes bestyrelsesformænd, som burde holdes til ansvar for virksomhedernes manglende klimahandling. Det gør PKA til det tredje sorteste pensionsselskab i Danmark målt på deres afstemningspraksis. Ifølge AnsvarligFremtids seneste rapport var PKAs aktive ejerskab i 2023 endda ringere end i 2022.
PKAs følger ikke op på pensionskassens egne udmeldinger om frasalg
PKA har tidligere været blandt de mest klimafokuserede pensionsselskaber. Det er de ikke mere.
PKA skrev tidligere på deres hjemmeside: ”Ved udgangen af 2022 vil vi udelukke alle virksomheder i kul-, olie- og gassektoren, som ikke har vedtaget specifikke planer for overholdelse af Paris-aftalen og indarbejdet aftalens mål i deres forretningsstrategi”. Denne tekst er sidenhen blevet fjernet fra PKAs hjemmeside.
PKA har endnu ikke gjort, som de lovede, og pensionsselskabet har derfor stadig milliarder investeret i fossile selskaber, som fortsætter med at igangsætte nye fossile projekter og lobbyer imod den grønne omstilling.
I modsætning til fx AkademikerPension, som har klare strategier for fossilt frasalg og aktive ejerskab, så har PKA ingen strategi for hvordan de vil øge presset på disse selskaber, nu hvor de ikke har evnet at frasælge virksomhederne. Tilsvarende har Lægernes Pension for længst vedtaget en ambitiøs klimapolitik og frasolgt fossile selskaber. PKA har derfor i dag 4 gange så mange investeringer i fossile aktier/obligationer som Lægernes Pension.
PKAs bestyrelse støttede ikke op om medlemsforslag om øget klimahandling i 2023
Ved en af PKAs generalforsamlinger (hos Sundhedsfaglige) i 2023, blev der fremsat et medlemsforslag om, at PKA skulle øge sin klimahandling ved ”at udarbejde en politik for et styrket aktivt ejerskab, der var tilpasset klimaaftalen fra Paris”. Det forslag stemte bestyrelsen imod. PKAs bestyrelse har derfor tilsyneladende ikke nogen reel vilje til at sørge for, at dets medlemmernes pensionsopsparinger understøtter Paris-aftalen og sikrer klimaet.
Hvis PKA skal øge sin klimahandling, så er det derfor vigtigt at medlemmerne deltager i generalforsamlingerne i 2024, så de tydeligt kan efterspørge øget klimahandling.
Opdatering Januar 2024: Trods ny vigtig udmelding, så bør PKA gøre endnu mere!
Onsdag den 24. januar 2024 meldte PKA ud, at man har besluttet at sætte yderligere 25 selskaber på sin eksklusionsliste på grund af manglende klimahandling. Det er meget positivt at PKA nu har taget denne beslutning, men det er samtidig bekymrende at beslutningen har været så længe undervejs. Det er desuden væsentligt at bemærke, at ud af de 25 selskaber som nu er sat på eksklusionslisten, så har PKA reelt kun investeringer i 12 af selskaberne, med en samlet investering på ca. 330 Mio kroner. Frasalget vedrører desuden kun 4 fossile selskaber med en samlet investeringssum på ca. 155 Mio. kroner. Udmeldingen ændrer således ikke på, at PKA fortsat er blandt de danske pensionsselskaber med flest investeringer i den fossile sektor, og at PKAs indsats på aktivt ejerskab er blandt de dårligste i den danske pensionssektor.
Fakta om PKA & generalforsamlinger i 2024
PKA administrerer pensionsopsparinger for 355.000 medlemmer, heraf 90% kvinder.
PKA forvalter ca. 400 Mia kroner.
PKA forvalter pensionsmidler for 4 forskellige pensionsselskaber
1) Pensionskassen for Sygeplejersker og Lægesekretærer
2) Pensionskassen for Sundhedsfaglige (Fysioterapeuter, bioanalytikere, bandagister, ergoterapeuter, jordemødre, tandplejere, ernæringsvejledere)
3) Pensionskassen for Socialrådgivere, Socialpædagoger og Kontorpersonale
4) Pensionskassen for Farmakonomer)
Hver PKA pensionskasse afholder generalforsamling i april 2024 hvor alle medlemmer kan deltage og fortælle om deres ønsker for pensionsselskabets klimahandling
9. April 2024. Pensionskassen for Farmakonomer
10. April 2024. Pensionskassen for Socialrådgivere, Socialpædagoger og kontorpersonale
23. April 2024. Pensionskassen for Sygeplejersker og Lægesekretærer
25. April 2024. Pensionskassen for Sundhedsfaglige
Kilde: https://pka.dk/om-pka/pka-i-tal