Om AnsvarligKommune

Om AnsvarligKommune

Om AnsvarligKommune

Din kommune støtter sandsynligvis fossilindustrien. Kommunernes kassebeholdning, eller overskudslikviditet, placeres normalt i investeringsforeninger, som forvaltes af Danske Bank, Nordea eller lignende med henblik på at sikre en fornuftig forrentning. Investeringsforeningerne placerer typisk kommunernes midler i en række forskellige erhvervsobligationer eller aktier – herunder i fossilselskaber.

Det arbejder vi for:
Som følge af kampagnen og det pres kommunerne har lagt på bankerne, eksisterer der nu også investeringsforeninger, som udelukker investeringer i fossilselskaber. Vi arbejder for at få kommunerne til politisk at forpligte sig til at udelukke investeringer i fossilselskaber ved fx at benytte disse fossilfrie investeringspakker.

Tre vigtige argumenter

1. Økonomiske tab ved investeringer i fossilselskaber
Investeringer i fossile brændsler er efterhånden forbundet med stor risiko. Olieprisen er styrtdykket og mange kulselskaber drejer nøglen om. På lang sigt ser det ikke bedre ud for fossilselskaberne. Ifølge Danske Banks chefstrateg Frank Øland er det ”en industri, der ligger og venter på, at der ikke er brug for den længere”. Dette hænger sammen med verdenssamfundets beslutning om, at de globale temperaturer maksimalt må stige 2 grader (og helst ikke mere end 1,5 grader). Det kræver at minimum 80 % af alle kendte fossile reserver bliver i jorden. Det giver sig selv, at hvis 80 % af fossilselskabernes kendte fossile reserver skal blive i jorden, så er selskaberne ikke det samme værd, som de vurderes til, når kommuner i dag investerer i dem. Med andre ord risikerer kommunens investeringer at blive til såkaldte strandede aktiver (stranded assets). På godt dansk betyder det, at ens investeringer mister værdi.

2. Investeringer i fossilselskaber er uetiske
Hvis det er forkert at ødelægge klodens klima, så er det også uetisk at profitere på denne ødelæggelse. Fossilselskaber bidrager massivt til den globale opvarmning, som begynder at give store udfordringer både på den anden side af kloden og herhjemme i de danske kommuner. Af samme årsag sidestiller flere bankers investeringsafdelinger i dag aktier i fossilselskaber med andre uetiske brancher bl.a. klyngevåben og tobak.

3. For at løse klimakrisen skal vi lægge politisk afstand til fossilselskaberne
Verdens politiske ledere, som tidligere EU-klimakommisær Connie Hedegaard og tidligere FN-generalsekretær Ban Ki-moon, anser afvikling af investeringer i fossilselskaber som et essentielt skridt mod løsningen af klimaudfordringen.

Fossilindustrien har enormt stor økonomisk og politisk magt. Denne magt bruger fossilindustrien til at bremse løsningen af klimaudfordringen.

Fossilselskaberne finansierer tænketanke, som fornægter klimaforandringer og spreder fejlinformation til offentligheden. Desuden investerer fossilindustrien massivt i lobbyisme, herunder i politikeres valgkampagner, der sikrer, at politikerne ikke får lavet de fornødne ændringer, der skal til for at omstille samfundet og løse klimaudfordringen.

Ved at afvikle investeringer i fossilselskaber, viser man omverdenen, at fossilselskaber handler uetisk. På denne måde fratager man deres politiske legitimitet og dermed deres politiske magt.

Det kan du gøre

Hvis du ønsker, at din kommune skal trække sig ud af investeringer i fossilselskaber kan du sende en mail til din borgmester her.

Du kan også blive aktiv i kampagnen. Hvis du har lyst til at høre mere, så skriv til Katrine@ansvarligfremtid.dk

Du kan også skrive dig op på vores nyhedsbrev så sender vi dig gratis information om afinvestering og giver dig nyheder om, hvordan det går med vores kampagner.